Dutch Space telt af voor lancering navigatiesatellieten

Dutch Space telt af voor lancering navigatiesatellieten uitgerust met Nederlandse zonnepanelen

Europees navigatiesysteem Galileo start operationele fase met lancering 5de en 6de satelliet

Donderdag 21 augustus om 14:31 uur (CET) worden de vijfde en zesde satelliet voor het Europese navigatiesysteem Galileo gelanceerd. De satellieten, uitgerust met zonnepanelen van het Nederlandse ruimtevaartbedrijf Dutch Space, markeren de start van de operationele fase van de constellatie. De vier eerder gelanceerde Galileo satellieten zijn ingezet voor de validatie van het systeem. Met dit derde satellietduo in orbit worden in 2015 de eerste navigatiediensten verwacht.

Economische impact Galileo

“Met onze zonnepanelen voor de Galileo constellatie dragen we bij aan wereldwijde navigatiediensten die preciezer zijn dan bestaande systemen en beter bestand zijn tegen storingen. De opbouw van deze ruimte-infrastructuur biedt daarbij geweldige economische kansen ” aldus Arnaud de Jong, CEO van Dutch Space, “Zo raamt de EU de waarde van de markt voor diensten die gebruikmaken van satellietnavigatiegegevens op circa 14 miljard euro in de komende 20 jaar. De totale economische impact van het Galileo systeem zal in de komende twee decennia ongeveer 90 miljard euro bedragen.”

De lancering van het derde Galileo duo vindt plaats met een Soyuz raket vanaf de Europese lanceerbasis Kourou in Frans-Guyana. Ruim 2.500 gallium-arsenide zonnecellen, verdeeld over twee vleugels, elk bestaande uit panelen van 2,75 M2, voorzien de satellieten van energie. Galileo satellieten nummer zeven en acht staan gepland om eind 2014 te lanceren. Daarna wordt de constellatie verder opgebouwd met zes tot acht lanceringen per jaar. Met de laatst geplande lancering in 2019 zal de constellatie in totaal naar verwachting dertig satellieten omvatten.

Dutch Space leverde eerder ook de zonnepanelen voor GIOVE-A, een van de twee testsatellieten die in 2005 in de ruimte werd gebracht, en die voor de vier satellieten in het kader van de Galileo In-Orbit Validation fase. De eerste vier IOV-satellieten werden in 2011 en 2012 in duo’s gelanceerd. Voor de Full Operational Capability fase van Galileo, die met de lancering van de vijfde en zesde satelliet aanstaande donderdag van start gaat, heeft Dutch Space vooralsnog opdracht om voor 22 van de 26 satellieten zonnepanelen te vervaardigen.

Hollandse hightech voor wereldwijde navigatie

Dutch Space werkt voor de productie van de Galileo zonnepanelen nauw samen met het Nederlandse MKB; bijna de helft van de projectomzet gaat naar partners. Zo levert Airborne Composites de composiet panelen, zorgen PM Aerotec en Brandt FMI voor de onderdelen van de mechanismes, Futura voor de carbon extensie-arm, Leuveco voor de flexprints, levert Microtechniek de precisie verspaning van de panelen en Neways de onderdelen van het ‘hold down and release’ systeem waarmee de zonnepanelen – eenmaal in de ruimte – zich kunnen ontvouwen.

Navigatiesysteem Galileo

Het Galileo-navigatiesysteem wordt aanbesteed door ESA, in opdracht van de Europese Commissie. Het rust Europa uit met een civiel navigatiesysteem, dat onafhankelijk is van de Amerikaanse GPS en de Russische Glonass satellieten. Dankzij Galileo’s optimale dekking en een exactere tijdsbepaling met behulp van de nieuwste generatie atoomklokken levert de satellietconstellatie een zeer nauwkeurige positiebepaling, waar ook ter wereld.

De_eerste_twee_Galileo_In-Orbit_Validation_satellieten

Beeld: esa.int