Instrumenten

Airbus Defence and Space Netherlands maakt satellietinstrumenten van wereldfaam. Instrumenten die inzicht geven in de atmosfeer en bijdragen aan gezondheid, milieu en klimaat. Daarnaast zijn we toonaangevend met onze standregelsystemen en testapparatuur om systemen voor hun missie in de ruimte te beproeven.

Samen met onze nationale en internationale partners bouwden we Sciamachy, OMI en Tropomi; instrumenten die beeldbepalend zijn voor wereldwijd atmosfeeronderzoek. Dankzij OMI zagen we het gat in de ozonlaag groeien en zich herstellen. Tropomi geeft vanaf 2017 ongekend nauwkeurige informatie over gassen in de atmosfeer. Zo fijnmazig, dat het luchtvervuiling toont op het niveau van wijken en steden.

Ook voor de toekomst leggen we de lat hoog. Welke informatie hebben we nodig over vijftien, twintig jaar? En welke technologie die nu nog niet bestaat, moeten we daarvoor ontwikkelen? Zo wordt elk nieuw instrument dat we maken nóg beter, nauwkeuriger en betrouwbaarder dan zijn voorgangers.

Kleine satellieten bieden grote kansen. Daarom vertalen we onze kennis en ervaring met grote satellietinstrumenten ook naar nieuwe meetconcepten met kleine instrumenten voor veel kleinere satellieten. Daarnaast is onze blik gericht op de aarde. Want de robuuste, lichtgewicht en betrouwbare technologie uit de ruimtevaart kent ook vele toepassingen in onze maatschappij.