Diverse producten

Vanuit onze kerndisciplines zonnepanelen, lanceerstructuren en instrumenten & systemen komen producten voort die een aparte vermelding verdienen.

Zo is de ontwikkeling van de mechanismen, die onder zeer extreme omstandigheden gegarandeerd werken, in de afgelopen decennia uitgegroeid tot een specialisme van Airbus Netherlands. Dankzij de mechanismen voor bijvoorbeeld het ontvouwen van zonnepanelen na de lancering van een satelliet – het uitvouwmechanisme en het hold-down-and-release systeem – zijn inmiddels ruim honderd missies succesvol van start gegaan. Een wezenlijk moment, want in de ruimtevaart krijg je geen tweede kans. Naast zonnepanelen, zijn deze mechanismen ook interessant voor nieuwe toepassingen.

Geavanceerde technologie voor ruimtevaartomgevingen kan ook een bestemming vinden in aardse toepassingen. Zo leent de Random Positioning Machine, een simulator voor microzwaartekracht, zich goed voor kleinschalige experimenten in (gesimuleerde) gewichtloosheid. De werking van de machine is gebaseerd op het ‘uitmiddelen van de zwaartekrachtsvector’: doordat het proefobject doorlopend in andere standen geplaatst wordt, ‘voelt’ het voor sommige biologische processen als de afwezigheid van zwaartekracht. Daarmee is het product nuttig voor de wetenschap.