Komeetjager-selfie 455 miljoen km van de aarde

Nederlandse zonnepanelen voorzien komeetjager Rosetta al ruim tien jaar van energie. Op 12 november 2014 beleeft de missie zijn hoogtepunt, als de kleine sonde Philae afdaalt naar het oppervlak van de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko.

Rosetta werd gelanceerd in 2004 en vloog sindsdien door ons zonnestelsel in achtervolging van de komeet 67P/C-G. Op 7 oktober maakte de camera aan boord deze selfie op een afstand van vijftien kilometer. Behalve de komeet is een van de zonnepanelen uit Leiden duidelijk zichtbaar.

8.700 Watt vermogen

De lange reis van Rosetta en de grote afstand tot de zon stellen specifieke eisen aan het ontwerp van de zonnepanelen. Hoe verder de satelliet van de zon is, hoe minder licht er op de panelen valt, dus hoe minder vermogen ze kunnen leveren. Daar komt bij dat de temperatuur van de omgeving extreem laag is: ongeveer -270 graden Celsius.

Airbus Defence and Space Netherlands ontwikkelde twee grote vleugels met elk vijf zonnepanelen en een oppervlak van in totaal zestig vierkante meter. Samen zijn ze in staat een vermogen te leveren van maar liefst 8.700 Watt.

Zelfs op het verste punt van de reis, zo’n 800 miljoen kilometer van de zon waar de zonintensiteit nog maar vier procent is, genereerden onze panelen vierhonderd watt aan energie. Precies genoeg om de instrumenten van Rosetta warm te houden.

Meer over de Rosetta is te vinden op de missiepagina.