Nederland levert aardobservatie-instrument Tropomi op

  • Airbus Defence and Space Netherlands rondt bouw- en testfase succesvol af
  • Tropomi definitief verenigd met Europese aardobservatiesatelliet Sentinel 5 Precursor
  • Analyse testfase bevestigt: toekomstige metingen door Tropomi zeer nauwkeurig

Leiden, 11 juli 2015 – Na een succesvolle afronding van de bouw- en testfase is het Nederlandse aardobservatie-instrument Tropomi de afgelopen weken op de Sentinel 5 Precursor satelliet bevestigd. Het afronden van deze samenbouw in de cleanroom van Airbus Defence and Space in Stevenage, Engeland, vormt een mijlpaal in de Europese aardobservatiemissie, die vanuit de ruimte wereldwijd gegevens gaat verzamelen over ons klimaat en de luchtkwaliteit. De resultaten van een maandenlange testfase om Tropomi te kalibreren, bevestigen dat het ruimte-instrument zeer nauwkeurige metingen van de atmosfeer gaat leveren.

Nauwkeurige meting van de atmosfeer
“De testresultaten bewijzen dat Tropomi straks precies kan doen waarvoor het ontworpen is. Het instrument zal onze atmosfeer dagelijks tot op stadsniveau nauwgezet in kaart brengen, wat wetenschappers in staat zal stellen om de wereldwijd het klimaat en de luchtkwaliteit goed in de gaten te houden,” aldus Frank Meiboom, hoofd programma’s en innovatie bij Airbus Defence and Space Netherlands. “Tropomi zet daarmee een grote stap voorwaarts in aardobservatie-metingen vanuit de ruimte.” Tropomi brengt onder meer de luchtverontreinigers koolmonoxide en stikstofdioxide, het sterke broeikasgas methaan en ozon in kaart. Het instrument levert elke dag nieuwe gegevens over de wereldwijde luchtkwaliteit, met een resolutie van 7 bij 7 kilometer.

Samenbouw met satelliet
Aan de samenbouw van Tropomi met de satelliet is vanaf midden mei tot nu hard gewerkt. Thermische dekens beschermen het instrument tegen de grote temperatuurverschillen in de ruimte, die kunnen variëren van +130 tot -130 graden Celsius. Eind juli wordt de satelliet Sentinel 5 Precursor verscheept van Stevenage naar Toulouse voor een uitgebreid testprogramma bij Intespace. Daar wordt de satelliet blootgesteld aan de trillingen die vrijkomen bij een raketlancering en wordt bekeken of de hardware goed functioneert bij extreme temperaturen in vacuüm. “Tropomi zelf is al grondig getest. Nu gaat het instrument samen met de satelliet op voor het grote eindexamen,” aldus Meiboom.

Eind 2015 zal de aardobservatiesatelliet naar verwachting terugkeren naar Stevenage, waar het transport naar Plesetsk in Rusland wordt voorbereid. Van daaruit wordt Tropomi tussen april en juli 2016 naar de ruimte gelanceerd aan boord van een Russische Rockot lanceerraket.

Klein en precies
Tropomi detecteert licht dat weerkaatst wordt door de dampkring en vergelijkt dit met licht direct van de zon. Het licht kaatst via spiegels, wordt uiteengerafeld door tralies en uiteindelijk vastgelegd met een detector. Nederlandse innovaties als de ‘verzonken tralie’ van SRON en TNO maken het instrument veertig keer kleiner dan zijn voorgangers, zonder aan precisie in te boeten. De gegevens die Tropomi in de ruimte verzamelt, worden door KNMI en SRON bewerkt en geschikt gemaakt voor wetenschappelijk onderzoek en andere toepassingen.

Voorbereidingen grondstation
Simultaan met de voorbereidingen van de hardware, werkt een Nederlands team van Airbus Defence and Space aan de operationele aspecten van het grondsegment van de missie bij ESOC, het European Space Operations Centre in Darmstadt, Duitsland. Meiboom: “We bereiden ons met simulaties voor op de wetenschappelijke gegevens die Tropomi straks terugstuurt naar de aarde, zodat wetenschappers direct met de eerste data aan de slag kunnen.”

Tropomi is het enige instrument aan boord van de Sentinel 5 Precursor satelliet, die onderdeel uitmaakt van het Europese operationele aardobservatieprogramma Copernicus. Dit EU programma heeft tot doel veranderingen op de planeet aarde – op het land, ter zee en in de lucht – nauwkeurig in beeld te brengen. De gegevens die dit oplevert worden gebruikt door (klimaat)wetenschappers, maar bijvoorbeeld ook om natuurlijke hulpbronnen te monitoren, precisielandbouw mogelijk te maken en natuurrampen eerder te zien aankomen.

Tropomi is een samenwerking tussen Airbus Defence and Space Netherlands, KNMI, SRON en TNO, in opdracht van het NSO en ESA. Airbus Defence and Space Netherlands is hoofdaannemer voor het ontwerp en de bouw van het instrument. De wetenschappelijke leiding is in handen van het KNMI en SRON. Tropomi wordt gefinancierd door het Ministerie van Economische Zaken, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

– – – Einde persbericht – – –

Perscontact Airbus Defence and Space Netherlands
Hella van Leeuwen • E: h.van.leeuwen@airbusDS.nl • T: 071-5245126/ 06-37002864

Over Airbus Defence and Space Netherlands B.V.
Ruimtevaartbedrijf Airbus Defence and Space Netherlands B.V. is leverancier van hightech producten en diensten voor de internationale ruimtevaartindustrie. Sinds de oprichting in 1968 draagt het bedrijf bij aan omvangrijke ruimtevaartprogramma’s en heeft het brede expertise opgebouwd in ruimtevaarttechnologie voor gebieden als aardobservatie, telecommunicatie en wetenschap. De Nederlandse organisatie is onderdeel van Airbus Defence and Space, een divisie van het Europese luchtvaart-, ruimtevaart- en defensieconsortium Airbus Group. Met 38.000 medewerkers en een omzet van zo’n 13 miljard euro op jaarbasis is Airbus Defence and Space het grootste defensie- en ruimtevaartbedrijf van Europa. Het portfolio van Airbus Defence and Space Netherlands B.V. omvat zonnepanelen, lanceerstructuren, instrumenten & systemen. Bij het in Leiden gevestigde bedrijf werken ruim 200 ervaren professionals. www.airbusDS.nl