Gelanceerde Vega raket uitgerust met Hollandse hightech

Leiden, 11 februari 2015 – Vanmiddag, om 14:00 uur Nederlandse tijd, is een Vega raket gelanceerd, voorzien van een tussentrap die is ontwikkeld door ruimtevaartbedrijf Airbus Defence and Space Netherlands. Vega vlucht VV04 brengt Europa’s ruimtevliegtuig IXV, het Intermediate eXperimental Vehicle, de ruimte in. Tijdens zijn ‘launch and reentry mission’ wordt IX in een suborbitale baan om de aarde gebracht, om vervolgens terug te keren naar de atmosfeer en te landen in de Stille Oceaan. De lancering van Vega vond plaats vanaf de Europese lanceerbasis Spaceport in Kourou, Frans-Guyana.

Tussentrap van Hollandse makelij
De tussentrap 1/2, een conisch gevormd structuurdeel, verbindt de eerste en tweede trap van de dertig meter hoge Vega raket. Onderdeel van deze ‘interstage’ is een separatiemechanisme tussen de twee trappen; een ring, of pyro cord, met 7 gram explosief die ervoor zorgt dat de eerste trap van de Vega raket wordt afgeworpen, nadat deze – 117 seconden na lancering – is uitgebrand.

De Vega tussentrap 1/2 is een volledig Hollands hightech product; Airbus Defence and Space Netherlands ontwikkelde de complexe structuur voor de lanceerder in nauwe samenwerking met Nederlandse partners. Zo leverde Microtechniek de panelen, zorgde PM-Aerotec voor het pelzen daarvan, leverde UMI onderdelen zoals klemmen voor de retroraketten, bewerkte het bedrijf Torpedo de ringen, verschafte Pentacon de tooling voor het samenbouwframe en behandelde Surface Treatment de oppervlakte van de tussentrap. Naast de tussentrap 1/2 voor Vega, levert Airbus Defence and Space Netherlands ook de motorframes voor de  Ariane 5 raketten, zo’n zes à zeven per jaar.

Vega raket
Vega is een draagraket van ESA (European Space Agency) voor relatief kleine satellieten. De ‘single body’ lanceerder bestaat uit drie vaste brandstoftrappen en een bovenste trap met vloeibare brandstof. Vega wordt vooral gebruikt voor wetenschappelijke en aardobservatie missies en kan – in tegenstelling tot de meeste andere kleine lanceerders – meerdere satellieten voor verschillende banen ineens naar de ruimte brengen. Naast Vega opereren ESA’s Ariane 5 voor zware vracht en de Soyuz raket voor medium belading.

– – – Einde persbericht – – –

Perscontact Airbus Defence and Space Netherlands
Hella van Leeuwen • E: h.van.leeuwen@airbusDS.nl • T: 071-5245126/ 06-37002864

Over Airbus Defence and Space Netherlands B.V.
Ruimtevaartbedrijf Airbus Defence and Space Netherlands B.V. is leverancier van hightech producten en diensten voor de internationale ruimtevaartindustrie. Sinds de oprichting in 1968 draagt het bedrijf bij aan omvangrijke ruimtevaartprogramma’s en heeft het brede expertise opgebouwd in ruimtevaarttechnologie voor gebieden als aardobservatie, telecommunicatie en wetenschap. De Nederlandse organisatie is onderdeel van Airbus Defence and Space, een divisie van het Europese luchtvaart-, ruimtevaart- en defensieconsortium Airbus Group. Met ruim 40.000 medewerkers en een omzet van zo’n 14 miljard euro op jaarbasis is Airbus Defence and Space het grootste defensie- en ruimtevaartbedrijf van Europa. Het portfolio van Airbus Defence and Space Netherlands B.V. omvat zonnepanelen, lanceerstructuren, instrumenten & systemen. Bij het in Leiden gevestigde bedrijf werken ruim 200 ervaren professionals. www.airbusDS.nl