Airbus Defence and Space Netherlands assisteert studententeam in zoektocht naar kolonisatie Mars

Studenten van de Universiteit Leiden gaan een bijdrage leveren aan de toekomstige kolonisatie van Mars. Het studententeam wil E. coli-bacteriën gebruiken om een giftige stof in de grond van Mars om te zetten naar zuurstof, een vereiste voor leven. Met dit idee heeft het team officieel hun deelname aangekondigd in iGEM 2016, de internationale competitie voor synthetische biologie (“Genetically Engineered Machine”).

De Mars bodem bevat ongeveer 1% perchloraat, wat zeer giftig is. Het maakt de grond ongeschikt voor landbouw. Met het oog op het ontgiften van de bodem, is het team van plan om E.coli bacteriën genetisch te manipuleren. De gemodificeerde E.coli-bacteriën kunnen ervoor zorgen dat perchloraat omgezet kan worden naar zuurstof en chloride.

Airbus Defence and Space Nederland gaat het studententeam assisteren, door middel van het leveren van de RPM 2.0, waarmee de zwaartekracht van Mars gesimuleerd zal worden. In combinatie met namaak ‘Mars grond’, kunnen de gemodificeerde bacteriën getest en onderzocht worden. Indien het experiment slaagt, kan er gesproken worden over een nieuwe doorbraak voor het ontgiften van Mars bodem. De vrijgekomen en waardevolle grond en zuurstof zal cruciaal zijn voor het koloniseren van Mars.

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen via RPM@airbusDS.nl

 

iGEM00