Airbus Defence and Space Netherlands tekent voor tweede productieserie voor Europese lanceerraket

Contract met Avio Group dochter ELV omvat tien tussentrappen 1/2 voor Europa´s kleine lanceerder Vega

Ruimtevaartbedrijf Airbus Defence and Space Netherlands heeft vandaag een contract getekend met ELV, een dochter van Avio Group en het Italiaanse ruimtevaartagentschap ASI, voor de productie van een tweede serie tussentrappen voor de Vega lanceerraket. De overeenkomst, ondertekend tijdens de Paris Air Show, onderstreept de stevige positie op het gebied van de ontwikkeling van complexe structuren voor lanceerders die de Nederlandse vestiging van Airbus Defence and Space in de afgelopen 35 jaar heeft opgebouwd. De eerste van in totaal tien tussentrappen wordt naar verwachting augustus dit jaar opgeleverd.

Startpositie voor toekomstige Europese lanceerder
“We zijn trots dat we cruciale onderdelen kunnen blijven leveren voor beide Europese lanceerders, Ariane 5 en Vega. De structuren die we ontwikkelen zijn complex. Ze moeten tijdens de lancering enorme krachten doorstaan, terwijl ze zo min mogelijk mogen wegen,” zegt Arnaud de Jong, CEO van Airbus Defence and Space Netherlands. “Onze ervaring en expertise geven ons een gunstige startpositie om eenzelfde strategische rol te bemachtigen voor de toekomstige lanceerder Ariane 6.”

Airbus Defence and Space Netherlands ontwikkelde eerder al de eerste serie van vijf vluchtmodellen van de Vega tussentrap 1/2, waarvan de laatste op 22 juni wordt gelanceerd. Het conische structuurdeel dat de eerste en tweede trap van de raket verbindt, omvat een separatiesysteem. Deze ring met explosief tussen de twee trappen zorgt ervoor dat de eerste trap van de Vega raket wordt afgeworpen nadat deze is uitgebrand. De tussentrappen worden door Airbus Defence and Space Netherlands gebouwd in Leiden, waar de verschillende onderdelen, bekabeling en thermische beschermingssystemen worden geïntegreerd. Airbus Defence and Space Netherlands werkt samen met een reeks Nederlandse leveranciers, zoals Microtechniek, PM-Aerotec, PSM, UMI en Van der Wel Group.

Vega
De dertig meter hoge Vega draagraket is ontwikkeld om kleinere satellieten tot 1.500 kilo kosteneffectief in een lage baan om de aarde te brengen. De ‘single body’ lanceerder bestaat uit drie vaste brandstoftrappen en een bovenste trap met vloeibare brandstof.

Vega wordt hoofdzakelijk gebruikt voor wetenschappelijke en aardobservatie missies en kan – in tegenstelling tot de meeste andere kleine lanceerders – meerdere satellieten ineens naar de ruimte brengen. De ontwikkeling van Vega startte eind jaren negentig. De eerste lancering vanaf Kourou, Frans Guyana, vond plaats 7 februari 2012.

– – – Einde persbericht – – –

Perscontact Airbus Defence and Space Netherlands
Hella van Leeuwen • E: h.van.leeuwen@airbusDS.nl • T: 071-5245126/ 06-37002864

Over Airbus Defence and Space Netherlands B.V.
Ruimtevaartbedrijf Airbus Defence and Space Netherlands B.V. is leverancier van hightech producten en diensten voor de internationale ruimtevaartindustrie. Sinds de oprichting in 1968 draagt het bedrijf bij aan omvangrijke ruimtevaartprogramma’s en heeft het brede expertise opgebouwd in ruimtevaarttechnologie voor gebieden als aardobservatie, telecommunicatie en wetenschap. De Nederlandse organisatie is onderdeel van Airbus Defence and Space, een divisie van het Europese luchtvaart-, ruimtevaart- en defensieconsortium Airbus Group. Met 38.000 medewerkers en een omzet van zo’n 13 miljard euro op jaarbasis is Airbus Defence and Space het grootste defensie- en ruimtevaartbedrijf van Europa. Het portfolio van Airbus Defence and Space Netherlands B.V. omvat zonnepanelen, lanceerstructuren, instrumenten & systemen. Bij het in Leiden gevestigde bedrijf werken ruim 200 ervaren professionals. www.airbusDS.nl