Dutch Space heet vanaf vandaag Airbus Defence and Space Netherlands B.V.

Per november gaat Dutch Space, leverancier van hightech producten en diensten voor de internationale ruimtevaartindustrie, verder onder de naam Airbus Defence and Space Netherlands B.V. De naamswijziging van het Nederlandse bedrijf, dat sinds eind jaren zestig een vooraanstaande rol vervult in de ruimtevaart, vloeit voort uit de rebranding van het moederconcern begin dit jaar. De nieuwe bedrijfsnaam, die vandaag zichtbaar is met een nieuwe huisstijl en de lancering van de website www.airbusDS.nl, heeft geen verdere effecten op de in Leiden gevestigde organisatie en haar medewerkers.

Met de integratie van moederconcern Astrium, het voormalige Airbus Military en eerdere Cassidian tot Airbus Defence and Space per 1 juli 2014 groeit de samenwerking tussen de bedrijfsonderdelen van deze Europese marktleider in defensie- en ruimtevaarttechnologie. Voor het Nederlandse bedrijfsonderdeel – dat eerder bekend stond als Fokker Space en van 2003 tot nu opereerde onder de naam Dutch Space – levert de stap naar een nieuwe naam en verdere integratie met de internationale organisatie voordelen. Bijvoorbeeld in de vorm van internationale uitwisselingsprogramma’s voor werknemers en door initiatieven om verdere innovatie te stimuleren. Zo is er een nauwere samenwerking met collega’s van andere Airbus locaties op het gebied van de ontwikkeling van zonnepanelen. Het werken onder dezelfde internationale vlag sluit aan op de vergelijkbare wereldwijde ambitie van de holding Airbus Group.

De naam Airbus Defence and Space Netherlands biedt de Nederlandse organisatie wereldwijd niet alleen de herkenning van het Airbus merk; het merk refereert ook aan de specifiek Hollandse expertise en een sterke nationale historie en traditie. “We zijn trots op ons stukje Hollands glorie dat nu ook als herkenbaar merk deel uitmaakt van de sterke, internationale Airbus organisatie”, zo zegt Arnaud de Jong, CEO van Airbus Defence and Space Netherlands B.V. “Onze kracht zit in de grensverleggende technologie die we ontwikkelen. Activiteiten op dat vlak zetten we onverminderd voort. De positieve associatie met het Airbus merk en een intensievere samenwerking met internationale collega’s kunnen daarbij nieuwe deuren voor ons openen.”

Hollands glorie in hightech ruimtevaart

De nieuwe naam betekent een volgend hoofdstuk in de rijke historie van de organisatie die ooit begon als Fokker Ruimtevaart, het eerste Nederlandse ruimtevaartbedrijf. Het bedrijf draagt sinds de start in 1968 bij aan belangwekkende ruimtevaartprogramma’s, waardoor het Nederlandse team brede én tegelijkertijd specialistische kennis en kunde heeft kunnen opbouwen. Bij het in Leiden gevestigde bedrijf werken ruim 200 experts in moderne faciliteiten waar zonnepanelen, satelliet(sub)systemen en raketonderdelen worden ontworpen, geassembleerd, getest en afgebouwd.