Zonnepaneel voor ruimtevaartuig Orion doorstaat test succesvol

  • Zonnepaneel kwalificatiemodel ontwikkeld door Airbus Defence and Space Nederland voor ruimtevaartuig Orion werkt feilloos tijdens deployment-test
  • Als vogel bewegend zonnepaneel maakt bijzondere taak tijdens bemande maanmissie mogelijk

Airbus Defence and Space heeft het kwalificatiemodel van het zonnepaneel voor de European Service Module (ESM) van het bemande ruimtevaartuig Orion ontwikkeld en geleverd. Het testmodel slaagde vandaag met vlag en wimpel tijdens een zogeheten deployment-test, waarbij het zonnepaneel zich geheel ontvouwt, in NASA’s Plum Brook Station faciliteit in Sandusky, Ohio (USA).

Orion-ESM-SolarArrayDeployment-Feb-2016-1 (C) Airbus Defence and Space_

Het geteste zonnepaneel omvat een kwalificatie-wing en drie dummy wings. Het zonnepaneel werd de afgelopen maand samengebouwd met het testmodel van de Orion ESM, het ruimteschip waarvoor Airbus Defence and Space in opdracht van het European Space Agency (ESA) de serie ontwikkelt en bouwt. De deployment-test van het zonnepaneel maakt deel uit van een reeks dynamische testen die de ESM de komende maanden bij NASA ondergaat om aan te tonen dat het ontwerp de vijandige omstandigheden van een missie voorbij de maan kan doorstaan.

Bijzonder ontwerp voor een bijzondere missie

“Een bemande missie naar de maan brengt voor het ontwerp en de ontwikkeling van een zonnepaneel uitdagende vereisten met zich mee. De boost die Orion naar de maan orbit en weer terug naar aarde brengt, zorgt voor grote druk op het zonnepaneel. Om die te beperken, moeten de wings 60 graden naar voren en naar achteren kunnen klappen, net als een vogel. Die grote beweging heeft tot een ontwerp geleid met dikkere zonnepanelen, versterkte mechanieken en kabelbomen en een uitgebreid testprogramma,” zegt Arnaud de Jong, hoofd van het Nederlandse zonnepanelenteam van Airbus Defence and Space.

Tijdens de Trans Lunar Injection (TLI) boost zwaaien de uiteinden van de vier wings van het zonnepaneel 1,06 meter uit. Een camera op elk uiteinde, gericht op het Orion ruimtevaartuig, houdt de beweging nauwlettend in de gaten. Naast de deployment-test omvat het testprogramma van het kwalificatiemodel akoestische, vibratie- en shocktesten die in de komende maanden plaatsvinden. Het vluchtmodel van het zonnepaneel wordt op dit moment gebouwd voor de eerste levering van de ESM, begin 2017. Het zonnepaneel, dat in totaal 260 kilo weegt, bestaat uit vier wings van elk vier panelen met 1.242 Gallium Arsenide cellen. De bijna 15.000 cellen in totaal voorzien de Orion ESM van 11,1 kW tijdens zijn missie.