Airbus: succesvol gelanceerde Sentinel-2B maakt Europa´s missie voor kleurenzicht op aarde volledig

  • Satelliet van Airbus met Nederlandse zonnepanelen levert totaalbeeld van aardoppervlak
  • Tussentrap van Vega raket van Nederlandse makelij

 

Kourou, 7 maart 2017 – Europa’s Copernicus programma is uitgerust met een tweede optische aardobservatiesatelliet. Op dinsdag 7 maart om 02:49 Nederlandse tijd vertrok een Vega lanceerder vanaf Spaceport in Kourou, Frans Guyana, met aan boord de Sentinel-2B satelliet die door Airbus voor de European Space Agency (ESA) is gebouwd. Iets meer dan een uur na de lancering ontvouwde het in Nederland ontwikkelde zonnepaneel, dat de satelliet tijdens de missie van energie zal voorzien. De 1,1 ton zware milieusatelliet is ontworpen om ruim zeven jaar op 786 kilometer hoogte in een polaire baan om de aarde te opereren. De lancering betekent dubbel Nederlands succes: naast de zonnepanelen voor Sentinel-2B is ook de tussentrap 1/2 voor de Vega lanceerder ontwikkeld door Airbus Defence and Space Netherlands.

De missie bestaat uit een constellatie van twee identieke satellieten, Sentinel-2A en Sentinel-2B. Sentinel-2A werd in 2015 op 180° afstand in dezelfde baan om de aarde gebracht. De twee satellieten in de ruimte leveren in slechts vijf dagen een afbeelding van het gehele aardoppervlak tussen 56° zuiderbreedte en 84° noorderbreedte. Dit komt zowel de mondiale dekkingszone, als de datatransmissie voor uiteenlopende toepassingen ten goede.

De Sentinel-2 missie draagt bij aan voedselveiligheid door informatie te leveren aan de landbouwsector. Het multi-spectrale instrument aan boord van de satelliet omvat drie banden in de zogeheten ‘rode rand’ en genereert daarmee sleutelinformatie over de vegetatie op aarde. De beelden van Sentinel-2 onderscheiden verschillende soorten gewassen en geven informatie op plantniveau, zoals de bladoppervlakte-index en het chlorofyl- en watergehalte van blad. Dit maakt het mogelijk de groei van gewassen te monitoren. De data helpt op die manier om geïnformeerde beslissingen te nemen; van een besluit over de benodigde hoeveelheid water of kunstmest voor een maximale oogst, tot het vormen van strategieën om klimaatverandering aan te pakken. Naast economische voordelen, levert de informatie cruciale input op voor ontwikkelingslanden waar voedselveiligheid een kwestie is.

De satelliet brengt daarnaast de veranderingen in het aardoppervlak en van bossen in kaart en levert data over de vervuiling van meren en kustwateren. Beelden van overstromingen, vulkanische uitbarstingen en landverschuivingen helpen bij de ontwikkeling van kaarten van rampgebieden en de coördinatie van hulpacties.

Het optische instrument aan boord van Sentinel-2B heeft de beschikking over 13 spectrale kanalen, variërend van het zichtbare licht tot infrarood. Het instrument levert daarmee multi-spectrale beelden van het aardoppervlak, met een resolutie tot 10 meter en een breedte van 290 kilometer. Deze extreem grote scanbreedte zorgt voor een groter bereik, terwijl het instrument tegelijkertijd zorgt voor een nog niet eerder behaald detailniveau.

De Sentinel-2 missie is tot stand gekomen dankzij een intensieve samenwerking tussen ESA, de Europese Commissie, de industrie, service providers en gebruikers van data. Bij de ontwikkeling zijn ruim 40 organisaties uit 20 verschillende landen betrokken, onder leiding van Airbus in Duitsland voor de satelliet en Airbus in Frankrijk voor de multi-spectrale instrumenten. Bij Airbus Defence and Space Netherlands werd het zonnepaneel voor beide Sentinel-2 satellieten ontworpen, samengebouwd en getest.

Om de continuïteit van data te waarborgen worden op dit moment twee volgende optische satellieten, Sentinel-2C en -2D, in de cleanrooms van Airbus ontwikkeld voor lancering in 2020/2021.

– – – Einde persbericht – – –